onsdag 30 november 2011

Snabbmat-tips

Eftersom den här bloggen är till största delen inriktad på tårtor tycker jag att det här receptet och tipset på supersnabb och jättegod smörgåstårta passar utmärkt här.


Varm smörgåstårta (även kallad Polartårta av oss i min familj)

1 pkt polarbröd (6 halvmånar)
2 pkt. bacon
2 små burkar champinjoner
salt, svartpeppar
2 små burkar creme fraiche 34% (lägre fetthalt funkar inte för då rinner fyllningen ut)
3-4 tomater
hyvlad valfri ost (gärna stark sort)

Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla bacon och fräs dem i en stekpanna, de ska inte få så mycket färg. Tillsätt champinjonerna och fräs lite till. Salta och peppra. Var försiktig med saltet och generös med pepparn. Blanda ner creme fraichen.
Lägg två halmånar bröd mot varandra så de bildar en cirkel, på en bakplåtspappersklädd plåt.
Fördela hälften av baconblandningen över bröden. Lägg på nästa "brödcirkel", se till att skarvarna inte hamnar över varandra. Lägg på resten av baconblandningen och avsluta med resterande bröd.
Skiva tomaterna tunt och täck översidan av tårtan med dem. Hyvla osten och lägg den över tomaterna.
Grädda mitt i ugnen tills osten fått lite färg, ca. 15-20 minuter. Servera med en god sallad.


Som sagt, mycket god och enkel snabbmat!

/Elin

Pappas Volvo-rör

Jag gjorde för ett tag sedan en tårta åt min pappa. Han fyllde år och ville bjuda sina arbetskamrater på tårta (han sa att de tjatat på honom och att han inte skulle slippa undan =). Pappa jobbar på en metallfabrik där de tillverkar alla möjliga metalldelar. Under en längre tid har pappa jobbat med att tillverka så kallade Volvo-rör, han ville att tårtan skulle se ut som ett sådant och jag fick låna ett för att kunna göra tårtan så lik det som möjligt.

Jag trodde i min enfald att det var en baggis att få till... minimalt med detaljer och en tårta som skulle ut som en böjd rulle. Ja, ni har ju redan fattat att det inte var så lätt som jag trodde. Jag tänkte lite tokigt och det straffade sig under hela tiden... men, jag fick i allafall till en tårta som blev ganska lik ändå.




Det blev en rejäl skavank precis efter "svängen" eftersom jag inte gjorde allt i ett stycke. Jag gjorde det raka för sig och böjen dör sig och sen inbillade jag mig att jag skulle kunna täcka över skarven efteråt. Det lyckades inte. Det är lätt att vara efterklok, men jag vet åtminstone hur jag inte ska göra om det blir tillfälle för en tårta med böj igen!

 Här är tårtan tillsammans med förlagan. Tårtan blev lite större än originalet. Men den skulle räcka till många och det där med proportioner stämmer inte alltid =)


Storleken på loggan blev av olika anledningar också lite större än vad den är på det riktiga röret.

På det stora hela är jag nöjd med denna kreation, även om det var en hel massa saker jag kunnat gjort bättre. Men pappa var nöjd och det är huvudsaken!

Limemousse, vit chokladfärskostkräm och hallon står för fyllningen. Överdraget och dekorationerna består av sugarpaste som jag målat med ätbar silverfärg.

/Elin

måndag 21 november 2011

Chokladkladdkakstårta deluxe

Choklad är galet gott.  Alldeles särskilt i tårtform!



Chokladkladdkakstårta

Kladdkaka:
150 gr smör
3 3/4 dl strösocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och blanda i strösocker och vaniljsocker. Rör till det blir krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl och kakao för sig och blanda sedan ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form (20 cm) med löstagbara kanter. Grädda kakan i mitten av ugnen ca. 25 minuter. Låtsvalna i formen.

Tryffel:
350 gram mörk choklad, finhackad
2,5 dl vispgrädde
25 gram smör
2 msk florsocker

Koka upp grädden tillsammans med smöret. Häll blandningen över den finhackade chokladen i en skål. Rör till en slät, tjock smet. Tillsätt florsocker och rör om väl. Låt tryffeln stå i rumstemperatur och svalna.

Se till att kladdkakan lätt lossnar från kanten på formen, men låt formen vara kvar. Bred ut tryffeln jämnt över kakan och den sedan stelna i kylen.
Njut kakan med en klick grädde och hallon.

Är du chokladfreak? Ja? Prova den här kakan, du blir inte besviken!

/Elin

söndag 13 november 2011

Ett marsvin!

Jag har gjort en tårta med att marsvin på. Lite otippat, eller hur?

Elin, som fyller 9 år, önskade sig ett marsvin i födelsedagspresent. Hon fick två marsvin. Ett levande (som heter Molly, har jag hört) och den här sockergodingen!



      


     

Ett brun-vitt marsvin och blommor och gräs ville Elin ha på sin tårta och jag ville inte göra henne besviken så så fick det bli.
Jag valde att göra marsvinet i naturlig storlek (jag tror att det blev ganska bra proportioner...jag har nog aldrig sett ett riktigt marsvin) och sedan göra resten av tårtan väldigt enkel. Jag fick fria händer angående färgerna och jag valde grönt, rosa och lila. Jag tycker att de gick ihop fint med färgerna på marsvinet.

Tårtan är fylld med vaniljkräm, hallon och kolagrädde. Jag spacklade med en otroligt god kolasmörkräm och täckte med sugarpaste.
Marsvinet har jag gjort av Rice Krispies treat (som jag dekorerat med sugarpaste), vilket man lätt gör själv av lite smör, marshmallows och Rice Krispies. Det blir en formbar massa som sedan stelnar. Massan väger nästan ingenting och det är bra när man gör stora dekorationer, som marsvin tex. Hade jag gjort marsvinet i enbart sugarpaste hade den blivit otroligt tung och skulle ha sjunkit ner i tårtan...

RICE KRISPIES TREAT

3 msk smör
300 g marshmallows
1,5 liter rice krispies
(smaksättning: 1 dl hackad choklad, hackade jordnötter eller torkad frukt)

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll i marshmallows och smält dem under omrörning, se till att blandningen inte bränns i botten på kastrullen. När allt är smält tas kastrullen från plattan och rice krispies hälls i (och eventuell smaksättning). Blanda ordentligt. Ta ur smeten och lägg i en smörad form. Blöt händerna med vatten och tryck sedan ut massan i formen. Låt kallna och skär sedan i önskad storlek. Förvara i tätslutande burk i 2-3 dagar.

Att modellera tårtdekorationer med rice kriespies treat:
Forma gärna massan medans den fortfarande är varm. Blöt händerna och tryck till önskad form. Om den ska täckas med sugarpaste eller marsipan så görs det med fördel medans massan fortfarande är klibbig.

Ska dekorationen med rice krispies treat kunna ätas bör den göras högst tre dagar i förväg. Kan man däremot tänka sig att inte äta dekorationen så går den att göra långt i förväg vilket ibland kan vara skönt eftersom det faktiskt tar rätt lång tid att förbereda vissa dekorationer.

Receptet hittade jag HÄR hos Erika som har bloggen Bakglädje.

Glad söndag!

/Elin

måndag 7 november 2011

Här kommer Pippi Långstrump...

...tjolahopp tjolahej tjollahoppsansaaa...


Även världens starkaste tjej behöver en paus ibland och då är en kappsäckfull med pengar en bra plats att sitta på...


...men för att få bra  en bra grop där rumpan passar måste man häva ut några guldpengar ur väskan och sedan lägga dem prydligt på marken...


...att släpa upp kappsäcken så högt upp är, trots stora muskler, rätt kämpigt, speciellt när skorna gnaver och har sönder strumporna så stortån tittar ut...


...att sen skon åker ner en våning gör inte saken bättre...
  

...och Herr Nilsson blir vettskrämd och gömmer sig bland bananerna, bara svansen sticker ut...


Lilla Gubben kunde inte vara med, men han var villig att lämna ifrån sig några av sina fina prickar...


Tjolahopp tjolahej...

/Elin 

Ps. Denna Pippi Långstrump-tårta var fylld med härliga hallon och smaskig choklad. Alla dekorationer är gjorda av modelleringspasta och hela tårtan är täckt med sockerpasta. Det var så himla roligt att göra den här tårtan, kanske den roligaste jag gjort hittills. Det är härligt med mycket färg! Hoppas på att få göra Pippi igen, för temat går ju variera i det oändliga! Ds.

söndag 6 november 2011

Mitt i natten...

Nu är jag äntligen klar med att ha lagt ihop morgondagens tårta. Klockan är jättesent, men jag har ändå inte hunnit med allt jag borde... =/. Får bli till att kliva upp tidigt och sätta igång direkt!

Jag har i alla fall gjort den mest tidskrävande dekorationen till tårtan och jag kan meddela att jag är sjukt nöjd med den. Vad det är får ni se någon av kommande dagar, men jag kan tala om att det är en mycket färgstark och pillemarisk figur som väntar nere i köket... den väntar på att få vara i huvudatraktion på den tvåvåningsskapelse som ska få se dagens ljus imorgon...

Håll utkik =)

/Elin

tisdag 1 november 2011

En hel massa Macroner

Svärmor fyllde jämna år i söndags och jag for dit för att uppvakta... min kära sambo jobbade så jag fick åka själv. Det gjorde egentligen inget (fast det var såklart synd att han inte kunde vara med)  för det blev en mycket trevlig eftermiddag fylld med både skratt och även några tårar.

Skriver ett extra, aningen försenat, grattis till dig här också Gunvor!

I år blev det inte någon tårta till svärmor (hon fick en förra året och får nöja sig med den än så länge =) ). Hon blev dock inte utan bakverk! Eftersom jag snöat in på att göra macroner och hon varit sugen på att smaka såna fick det bli ett gäng till henne i present.

Det blev en himla massa smaker och färger (passade mycket bra för svärmor är en mycket färgstark person). Hela sju olika macroner fick jag till! Det tog hela förmiddagen och jag trodde aldrig att jag skulle bli klar, men tillslut kom jag i mål! Och min present blev väldigt uppskattad!

Man kan exponera macroner på många olika vis... jag provade så här...

...med några här och där...

...och alla i en hög...

... och sen såhär fint och sofistikerat organiserade...

Som sagt smakar alla olika...

 Apelsin Hallon Fläder/lime Lakrits
 Choklad Kokos Passionsfrukt

Min favorit av dessa blev dom Kokossmak, så såna blir det fler gånger. Tycker att det blev väldigt fin färg på dem också. Jag var orolig för att de skulle bli för tråkiga... Jag har hade nämligen inte i någon färg i dem, varken i bottnarna eller i krämen, så de blev förvånansvärt snygga =).

Mer macroner åt folket!
(mitt nya motto =)
/Elin

Skepp och hoj

MEN HERREGUD så fyndligt det blev! =)

I helgen som gick knåpade jag ihop denna skapelse till en seglare. Seglaren kör även mc så det blev en liten touch av hoj på tårtna också. det blev i form av Harley Davidson-loggor på seglen.
Jag fick själv välja mellan att göra en mc-tårta eller en segelbåtstårta. Jag valde segelbåtstårtan av den enkla anledningen att jag inte tror att jag skulle lyckas få till en snygg modellerad mc. En segelbåt däremot kändes enklare så det fick det bli.




 Jag gjorde små gröna öar av sugarpaste och dekorerade dem emd stenar och sand. Ett par farledsmärken fick också vara med. Sist men inte minst fick det bli vågiga vågor runt kanten. Båten är en Smaragd som heter 216 Karat och det är det som är skrivet på sidorna på båten.

Passionsfruktsmousse, jordgubbar och vit chokladfärskostkräm står för innehållet och hela härligheten är täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och modellingpaste. Vågorna är gjorda av kristyr som sedan borstats med mörkblå och silverfärgad pulverfärg. Sanden är ljust muscovadsocker.  
Seglen är, på grund av tidsbrist, gjorda av papper.


Jag har ett spännande och roligt tårtprojekt framför mig nu. Närmare bestämt i helgen som kommer. Det kommer bli en skapelse med mycket färg och förhoppningsvis många roliga detaljer =). Jag ser verkligen fram emot att få sätta igång med den och kan knappt vänta!

/Elin

Macroner

Man ska inte vara stressad när man gör macroner har jag bittert fått erfara - skyndade ihop de här små rosa sakerna när jag skulle hem till en kompis häromsistens. De blev goda, men långt ifrån snygga. Jag gjorde rosa och lila och de rosa blev väl ganska okej, men de lila var inte ens värda att ta kort på =). Men, man lär sig av sina misstag heter det ju så man får väl försöka se det positivt ändå!

Jag försökte piffa till bilderna lite genom att lägga macronerna på en bit fint papper, men det var även det ett misstag... det gjorde att macronerna fick en ganska slurgig färg. Men jag har vittnen på att de var vackert ljusrosa i verkligheten =)



Dessa små godingar är nog dom godaste jag gjort hittills tror jag. Smörkrämen som jag fyllde dem med smakade jordgubbar och passionsfrukt. Eftersom själva kakorna är ordentligt söta behöver man "friska upp" det hela med en lite syrligare fyllning tycker jag, då blir det extra gott.

Fler försök med macronbakning kommer framöver!

/Elin