torsdag 29 september 2011

Macarons försök 1 & 2

Nu har jag äntligen kommit till skott med att prova att baka Macarons! Det var mycket skoj vill jag lova, även om de inte blev precis som jag tänkt mig. Det är svårt att baka Macroner!

Den första omgången färgade jag halva smeten gul och halva starkrosa (min vision var att baka ljusrosa, men en liten miss i färgberäkningen gjorde att de blev hysterisk rosa istället). De gula skulle fyllas med en mangosmörkräm och de rosa med en hallonsmörkräm.
Nu råkade det vara så att jag vispade äggvitorna alldeles för hårt, vilket gjorde att de inte flöt ut så där snyggt som de ska göra. De blev alltså inte släta. Dessutom sprack dom flesta av de rosa i ugnen (hade inte varmluften på utan körde på vanligt... det visade sig vara ett misstag). Även några av de gula sprack, men de gick i alla fall att avända... Sänkte värmen i ugnen och körde på varmluften och då blev det bättre. 

Såg redan här (alltså innan gräddning) att det skulle misslyckas, eftersom de inte flöt ut något...


Eftersom jag inte ger upp så lätt började jag genast med nästa omgång och då vispade jag inte äggvitorna lika länge som innan (såklart) och då blev det mycket bättre. De flöt ut lite snyggt och de flesta blev runda och fina. En del blev dock lite ovala... men men. Man får misslyckas i köket, det är genom det man lär sig, eller hur?
Andra gången gjorde jag rosa... använde en annan rosa färg den här gången och återigen missbedömde jag mängden färg. Och så fick det även bli favoritfärgen... limegrön!



Gula - Mango  Gröna - Päron  Rosa - Hallon


Var bara tvungen att göra ett litet Macaron-torn också när jag ändå var igång =)
Här syns tydligt att de gula är mycket tjockare och skrovliga. Andra satsen blev inte heller perfekta, men som sagt.. jag ger mig inte utan kommer ge mig på att göra flera inom en snar framtid. De rosa blev bäst i andra omgången.

De är dessutom inte bara snygga bakverk dessa Macroner... de är farligt goda också! Min favorit av de smaker jag provade nu blev mango!

Är någon duktig på att göra Macarons blir jag jätteglad om jag får lite bra tips! 

/Elin

tisdag 27 september 2011

söndag 25 september 2011

Påminner om tävlingen

Glöm inte bort att vara med i tävlingen!


För att komma till tävlingen klickar du här HÄR!

Idag har jag haft kul... =)

Det är så himla skoj att känna sig 100% nöjd med en tårta. Oftast är det någon skavank här och där på tårtorna och jag är nöjd till 98-99% för det mesta. Men idag nådde jag 100! detta trots några småmissar.

Dagen har varit så himla kul och den här tårtan var nog en av de roligaste att ha fått göra. Själva processen tog jättelång tid, och jag var inte superglad hela tiden. Svor som vanligt en och annan gång, men när det var klart var jag uppriktigt lycklig. Har oroat mig en hel del för att det inte skulle bli bra, men det var i onödan.

En jättehärlig figur som man inte kan annat än tycka om är Bärgaren från filmen Cars. Och det var honom den här tårtan skulle handla om.






Som sagt är jag sååå nöjd och det finns egentligen inte mycket mer att säga.

Fyllningen var klassisk prinsesstårta, täckt med marsipan. Sanden är ljust muscovadosocker. Bärgaren är gjord av sockerkaka, marsipan och modelleringspasta. Kaktusarna är gjorda av modelleringspasta och inuti dem för att stödja upp den är det sugrör!

/Elin 

Hagelskott och sjöfåglar

Jag fick en ordentlig utmaning när jag blev ombedd att göra en sjöfågeljaktstårta! Kul såklart, men jag tog mig an utmaningen med vissa tvivel, Jag fick helt och hållet fria änder och efter att ha frågat ut födelsedagsägarens fru rätt så rejält tycker jag att jag hade tillräckligt med kött på benen för att börja.

Min tanke var en ö med "vatten" runt om och en jägare, sjöfåglar (Vigg i det här fallet) och diverse tillbehör som gevär osv.


Eftersom tårtan var ganska liten (8-10 bitar) fanns det inte särskilt mycket plats att dekorera på och den board jag använde först gjorde att det inte fick plats något "vatten". Bytte board till denna stora och då blev det mycket med plats att vara på. För att få till den runda formen lade jag ihop tårtan upp och ner i en rund skål. Det funkade superbra och tårtan blev som en halv fotboll till formen =)

För någon helg sedan gjorde jag en golftårta och prövade för första gången på att modellera en människa. Blev nöjd med den och blev därför inspirerad till att göra en människa även här och det blev en skäggig man med jaktkläder... passande till temat såklart. och han har geväret lättillgängligt, så upp med händerna (om du råkar vara sjöfågel =)!  

Här skymtar en Vigghane i nederkanten.



Man sitter tydligen bakom sitt lilla stenröse och spanar på fåglarna när man jagar och självklart var det givet att ha det med. Dock spanar han inte så mycket på fåglar för tillfället den här jägaren, utan han har siktet inställt på sin kaffemugg och sina ostsmörgåsar istället =)


Och en klassisk "ut i naturen"-ryggsäck med inbyggd pall är fullpackad med härlig matsäck ochandra förnödenheter =). Passar bra i höstrusket va? Lade till några fina höstlöv för att få mer känsla (och så var de bra utfyllnad).

 En sista bild bara... bakom röset... bättre vara bakom röset än bakom flötet =)


Vattnet och gräset är gjort av kristyr, jägaren av modelleringspasta, fåglarna likaså och hela ön är täckt med marsipan. Stenröset är gjort av sugarpaste/marsipan.

Undrar någon förrsesten hur han kom till ön (han är ju inte Jesus)... han blev helt enkelt ditkörd av en vän. Och sagda vän har ett eget röse att spana bakom... men det är på en helt annan ö!

Ta hand om er!

/Elin 


söndag 18 september 2011

Papperstårta

Gjorde ett paket till en nyfödd liten Ebba... och eftersom jag är lite smått tårtgalen fick det bli en pakettårta. Självklart med fin "fyllning" i alla våningarna =)

med sidenband och pärlor...


och rosor såklart!


Och ett kanongulligt kort som passade bra till =)

/Elin

Go green - TÄVLING!

Nu är det dags för Fröken Tårtas första tävling på bloggen! Vinsten består av ett kit med diverse härliga bakprylar.


Jag tävlar om ett fint bak-kit hos Fröken Tårta!
Alla kan vara med, så passa på du också! Tävlingen avslutas söndagen den 2/10 kl. 12.00
Kitet innehåller följande:
1 rörslev från Tupperware (helt underbar att använda när man bakar exempelvis tårtbotten, cupcakes eller sockerkaka för det blir inga klumpar i smeten när man rör med den!), 1 set om två st. galet gröna vispskålar, 1 paket cupcakeformar, gröna med vita prickar, 1 paket cupcakeformar, gröna med texten Hembakat , 1 burk pastellgröna, pärlemorskimrande sockerkulor, 10st engångsspritspåsar,1 tyll 1M, och sist med inte minst ett paket fina gröna servetter med vita prickar, för kladdiga situationer =)

Är du sugen på att vara med och tävla gäller följande…
För dig som har blogg:
Kopiera bilden och den stora texten och lägg upp det i ett nytt inlägg på din blogg. Länka tillbaka till Fröken Tårta. Skriv en kommentar till det här inlägget om att du vill vara med och tävla och vilket bakverk du allra helst bakar.
För dig som inte har blogg:
Maila, bilden och den stora texten och länka till Fröken Tårta, till 3 vänner (och till Fröken Tårta, mailadressen hittar du här på bloggen) och tipsa om tävlingen. Skriv en kommentar till det här inlägget om att du vill vara med och tävla och vilket bakverk du allra helst bakar.
Lycka till!

måndag 12 september 2011

Kan du göra en Star Wars-tårta? - Yoda!

I söndags var det Star Wars för hela slaten här hemma. Svart som natthimlen skulle tårtan vara och såklart med stjärnor och lasersvärd. För så är Star Wars har det sagts mig... för jag har aldrig någonsin sett en enda glimt av filmerna. Jag har sagt det förut och säger det igen... Google är fantastiskt!

Det fanns en hel djungel med olika varianter av Star Wars-loggan. men min hjälpsamme sambo kollade på Youtube och fann att det var denna orangegula varianten som är det "riktiga".


Jag satte små, guldiga stjärnor både uppepå tårtan och runt kanten.

Efter sju försök stod han där i all sin glans - Yoda himself! Inte helt lätt att få till... några fula ord, som rackarns och tusingen (!) slank genom mina läppar då och då. Men jag lyckades till slut. Med öron och käpp och hela tjonkarongen.



Runt kanten placerade jag som sagt några stjärnor, men även en liten banderoll med fördelsedagskillens namn och ålder. Först var den helt enfärgad grön, men efter lite tankemöda "Yodade" jag till den liten med mörkgrön pulverfärg. Tycker det blev mycket bättre och gav med liv till hela skapelsen.


Jag är normal lite allergisk emot att använda både guld och silver på en och samma grej, men här passade det ganska väl eftersom en galax långt långt borta säkert har stänk av både silver och guld =)

Man har mycket nytta av en sambo.. eller hur? Min är bra på så sätt att han är himla hittepåig... när jag har problem med något är han inte sen med att skapa smarta lösningar. Som när Yoda var alldeles för hög för att rymnmas i kartongen till exempel...


Då skär man till lite i lådorna och häftar lite, använder några remsor tejp och vips har man en våningskartong. och Yoda fick tak över huvudet! Hurra!



Och Hurra för Henning som fyllt fem år!

/Elin

söndag 11 september 2011

Golf

En liten tjeja som nyss tagit grönt kort i golf måste firas! I dubbel bemärkelse då födelsedagen inföll nu i dagarna också. En tioårsdag måste verkligen uppmärksammas...

Minns när jag själv fyllde tio. Det var en stor dag, jag skulle få ha mitt allra första (och enda!) egna disco för hela min klass och således få många fina presenter... tror det var fler än jag någonsin mer fått på samma gång =).
Inte nog med det så hade min högt älskade morfar satt upp skyltar i området där jag bodde med budskap om att jag fyllde jämnt. - Elin 10 år, kom in på en tår! stod det på en av dem minns jag.
det var en dag att minnas, det kan jag lova!
Morfar, jag saknar dig så det gör ont!

Åter till tårtan...

Prövade att modellera en människa för första gången. Det gick över förväntan och jag är helnöjd med den lilla golftösen. Det finns säkert 1000 förbättringar som skulle kunnat göras, men för att vara första gången...




Till en tioårigns golftårta är det ju såklart hål tio som spelas. Otur för den stackarn som har hamnat i bunkern =/ . Min golfspelande storasyster tyckte en smula synd om den stackarn!

Rabarbermousse, jordgubbar och vaniljmousse utgör fyllningen som enligt önskemål är laktosfri. Täckt med sugarpaste och dekorerad med sugarpaste och modellingpaste samt kristyr.

/Elin

Äpple- och sötpotatismuffins

Efter min ganska långa paus från bakning har jag nu fått tillbaka inspirationen och åter fått enorm lust att baka. Började med att pröva ett recept som jag länge velat testa! Äpple- och sötpotatismuffins som jag sett Leila Lindholm baka i ett av sina "Leila på landet"-program för länge sen. Blev lite nyfiken på dem och även på sötpotatis som jag faktiskt aldrig ätit förut. Det kanske inte var det allra bästa sättet att pröva det första gången för muffinsen smakade nästan bara pepparkaka eftersom det ska vara kanel, kardemumma och ingefära i dem. Receptet är hämtat från recept.nu.

Äpple- och sötpotatismuffins
(enligt receptet ska det bli 18 muffins, men jag fick 30. Antar att jag använde mindre formar då...)
 
4 ½ dl sötpotatispuré
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 ½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
2 nypor salt
1 ½ dl matolja

6 äpplen
25 gr. smör
3 msk farinsocker (jag använde råsocker istället)
1 tsk kanel
2 dl pecannötter (men eftersom jag är allergisk mot nötter tog jag mandel istället)

Sätt ugnen på 175 grader. Skala sötpotatisarna och skär dem i små bitar. Koka sötpotatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa sötpotatisen till en slät puré i mixer, låt svalna.
Skala och kärna ur äpplena till fyllningen. Skär dem i små bitar. Stek äppelbitarna i smör, farinsocker och kanel.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt olja och sötpotatispuré.
Vänd ner äppelbitarna (spara några till garnering) och delade pekannötter i smeten. Fyll pappersformarna till 3/4 (använd muffinsplåt). Garnera med en pekannöt och en äpplebit. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr. Låt svalna.


De blev ganska goda, men det är nog inget jag ger mig på att baka igen, bättre ge sig in på nya utmaningar =)

Har även hunnit med att baka två tårtor som inte blivit upplagda här ännu, men häng kvar så kommer de!

/Elin