onsdag 29 juni 2011

tisdag 28 juni 2011

Pizza

Jag har fått ett recept på världens godaste pizzabotten av min syster och det tänkte jag dela med mig av nu. Det är inte pizzadeg av det vanliga slaget med durumvete och allt som det ska vara enligt konstens regler, men det här är ändå mycket godare! Man använder siktat dinkelmjöl istället så pizzan blir lite mer matig (och kanske till och med lite nyttigare, vad vet jag? =)

Vet inte riktigt var syrran fått receptet ifrån, men jag ger det ändå namnet...

Linas pizzabotten (blir 2 långpannor)

25 gram jäst
2 ½ dl vatten
2 msk olivolja
½ tsk salt
6-7 dl siktat dinkelmjöl

Smula jästen i en bunke (jag kör alltid i maskin), värm vattnet med olivoljan till 37 grader. Häll vätskan över jästen så den löses upp. Häll i saltet. Tillsätt mjölet, lite i taget, och knåda (eller kör i maskinen såklart) tills degen har gått ihop och släpper från kanten på bunken. Strö lite mjöl över degen och låt sedan jäsa ca. 35 minuter under bakduk. 
Dela degen i två delar och kavla eller tryck ut degen på långpanna. Smeta på lite tomatsås, sen ost och sen valfri fyllning. Grädda pizzorna ca. 10-12 minuter (kolla så osten får lite färg) på 225-250 grader. Klart!


Snygg va?

Jag har för det mesta bacon eller pizzaskinka, champinjoner och kronärtsskocka på min pizza, det är jättegott!

Nej, dags att ta tag i dagen. Jag ska jag fixa lite till helgens bröllopstårta!

/Elin

lördag 25 juni 2011

Rabarberesaft

Jag fick för mig att koka saft och det som fanns närmast till hands att koka saft på vid tillfället var rabarber. Har hur mycket rabarber som helst i trädgården och göra saft av dom är ju ett trevligt sätt att ta vara på dom. Satte igång och valde ett recept ur A pice of cake. Det är dock för lite socker i receptet, för saften blev ganska syrlig. Frisk, men syrlig.

Rabarbersaft

1 kg rabarber
1,5 liter vatten
5 dl strösocker
2 citroner, saften
2 tsk citronsyra

Tvätta rabarbern och dela dem i bitar. Koka upp dem tillsammans med vattnet och låt koka i ca. 15 minuter. Rör inte om för då blir saften grumlig.
Sila och släng rabarberresterna. Koka upp spadet och tillsätt socker, citronsaft och citronsyra. Låt svalna.
Häll upp saften i desinficerade flaskor och förslut väl. Späd ca. 1 + 4.

Jag tycker dock att man antingen ska tillsätta lite mer socker, eller bara ta en citron, för det blev som sagt nästan lite för syrligt.
 
Tycker det blev väldigt fin färg på saften och Ikeas flaskor är både snygga och billiga!

Jag har även planerat att göra fläderblomssaft, jordgubbssaft och blandsaft, men får vi se om det slår in =)

Glad lördag!

/Elin

torsdag 23 juni 2011

Semester...

Fröken Tårta tar semester under veckorna 27-29 och kommer inte baka tårta då. Åtminstone inte fler än dom jag hittills redan lovat. Så nu vet ni det =)


Glad sommar till alla!

/Elin

tisdag 21 juni 2011

Min första bröllopstårta!

Har äntligen fått den stora äran att göra en bröllopstårta! Lite nervös tog jag mig an utmaningen. Det var inte bara min första bröllopstårta, utan även min allra första tårta som har mer än två våningar. Mycket pill var det och det finns flera saker jag måste tänka på till nästa gång, men jag är ändå mer än nöjd och jag hoppas att även brudparet var nöjda!


Alltså, bröllopstårta i tre våningar, helt vit med pärlor och monogram med brudparets initialer och ett hjärta. Och röda rosor som extra dekoration. Tycker verkligen att rosorna (som för övrigt heter Testarossa) tillför otroligt mycket för helheten.



Fyllningen bestod av en hel massa choklad (1,2 kg för att vara exakt). Vit chokladfärskostkräm, mörk chokladmousse och härliga hallon. Tårtan är spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med sugarpaste. Bokstäverna är gjorda av modelleringspasta och blompasta (50/50) och kulorna är gjorda av modelleringspasta. Både kulorna, bokstäverna och hjärtat är pulverborstade med pärlemorskimmer. De allra minsta kulorna är färdigköpta vita sockerkulor.

Nedersta våningen är en dummy (en fusktårta alltså). Önskemålet var en trevåningstårta, men det skulle inte vara ett så stort antal gäster på bröllopsfesten, så för att det inte skulle bli hur mycket tårta som helst valde vi att ha den nedersta våningen oätlig =)




Som sagt, det är ett ärofyllt uppdrag att få göra någons bröllopstårta. Jag har ännu en att se fram emot om ett par veckor, så jag har att göra framöver. Den ska vara i fyra våningar och det kommer förhoppningsvis bli jättebra!

Grattis Max & Nina till ert giftermål!

/Elin

söndag 19 juni 2011

På tal om nåt helt annat

Loen konstaterar: Det regnar... stor suck...



-Sätter mig väl här och väntar då...
Ännu strörre och mer ljudlig suck...




Kollar igen...




Det regnar fortfarande...

Skit också... får väl vänta ut det... suck suck suck.

Man blir trött av att vänta....



Sötnöt =)

/Elin

Oljefläckar på mössan

Här är tårtan som gjorde till min arbetskamrats sons student...





Oscar har gått lärlingslinjen och praktiserat på meksidan på Södra Timber (även kallat Mönsteråssågen). Jag tyckte det passade med denna kreation, med verktyg, skruvar och muttrar. Hans mamma säger att "- Den ungen är aldrig ren" och berättade också att han redan innan han använt studentmössan fått en fläck på den, men om det var olja förtäljde inte historien, men jag tyckte att det passade bra med oljfläckar på denna mektårta.

Prövade lite nytt med fyllningen till denna och gjorde Passionfruit Curd till ett lager, vit chokladfärskostkräm och jordgubbsmousse med jordgubbsbitar till de andra lagren. Spacklade med vit chokladsmörkräm och täckte hela härligheten med sugarpaste. Verktygen och skruvarna och muttrarna är även de gjorda av sp och sedan målade med silverfärg. Oljan är mörkbrun (Bulrush) pastafärg. Texten är målad med guldfärg.

Igår gjorde jag min allra första bröllopstårta och det var hur roligt som helst! Bilder på den kommer senare =)

/Elin

Kameratårta

Vår vän fotografen fyllde 40 år och firade detta med stor fest förra lördagen. Han önskade såklart en kameratårta och det ville jag självklart fixa. Behövde dock något att utgå från och bad att han skulle lämna kameran här så jag kunde ha den när jag gjorde tårtan. Han valde inte direkt det minsta objektivet i samlingen =)

Jag så det hela som en härlig utmaning och tycker själv det blev jäkligt bra. Och det flöt på ganska bra när jag gjorde den också, inga strörre kriser alltså.

Fyllningen fick jag fria händer med och jag valde jordgubbar, vit choklad och rabarber. Somrigt och gott =)






Lånade fotot nedan från fotgrafen himself, bara för att ni ska kunna jämföra tårtan med dess förlaga.

foto: Magnus Svensson

Vi var inbjudna till festen och det var kul att se allas reaktioner. Jag fick kilovis med beröm och sög i mig vartenda ord. Det var även en mycket trevlig fest med massa god mat och härliga gäster!

/Elin

Dina färger var blå...

Förra helgen gjorde jag den här doptårtan till Johan Petter. Har bara inte hunnit lägga upp den innan, för det har varit fullt upp med både jobb och annan tårta. Men här är den nu i all sin glans...




Två våningar, dopbebis, namn, stjärnor och prickar och blått var önskemålet infför denna tårta. Jag tyckte dock att det behövdes någon mer dekroation, för det var lite tomt så jag modellerade två små nallebjörnar också.

Tårtan består av ljusa bottnar, mörk chokladmousse, vaniljmousse och färska jordgubbar. Spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med sugarpaste. Björnarna är är gjorda av chokladsugarpaste. 

Det var roligt att göra doptårta till en pojke för en gångs skull, har bara gjort till tre små flickor innan. men det är skoj med omväxling =)

/Elin

måndag 13 juni 2011

Sjung om studentens lyckliga dar...

Sjunga vill man verkligen göra när man ser Ninas studenttårta! Nina har gått estet med inriktning på musik - piano och sång tror jag det var... och så här blev tårtan som hennes mamma bad mig fixa:







Jag hade stora bekymmer med att få till denna tårta, för det var otrolig varmt och fuktigt väder den kvällen. Fukt och sugarpaste är liksom inte kompisar, utan det ställer till den ganska duktigt. Men, det är ju sommar, så det lär inte bli bättre framöver, men håll en tumme för att det inte blir lika fuktigt klimat som det var i torsdags.

Fyllningen i den här tårtan blev väldigt somrig och förhoppningsvis mycket god. Jag själv älskar vit chokladkräm, vilket det var i första lagret, i andra lagret var det skivade jordgubbar med lime (och vem gillar inte härliga, söta svenska jordgubbar?) och i översta lagret var det en annan av mina favoriter, nämligen syrlig limemousse. Tror att det passade fint till den söta sugarpasten som tårtan var täckt med. Samtliga dekorationer är gjorda i sugapaste.

Jag hoppas att Nina var nöjd med sin tårta och att det, trots det urkassa vädret (det fullkomlig vräkte ner regn just den dagen) var en rolig och minnesvärd student!

/Elin

söndag 12 juni 2011

En hyllning till Öland

Mormor fyllde år häromdagen och det skulle naturligtvis kalasas för henne! på självaste nationaldagen samlade vi ihop oss hela släkten (nästan) och fick en massa goda bullar och kakor och det hela avrundades med tårta! Jag hade äran att få göra den till henne och jag fick helt och hållet fria händer.
Mormor älskar Öland och vi har vid ett flertal av hennes födeledagar firat henne genom att ta med henne på utflykt till olika ställen på den vackra ön. i år kunde vi av olika anledningar och omständigheter inte göra. Lite tråkigt, men så är det... Men när nu inte mormor kunde komma till Öland så fick helt enkelt Öland komma till mormor. I form av tårta såklart =)





Jag tror att mormor blev rätt nöjd med sin tårta och med sin dag, det är härligt när alla är samlade!

Jag experimenterade lite med fyllningen i den här tårtan. Prövade att ha både mazarinbotten och sockerkaksbotten och varvade det, med jordgubbar, rabarberkompott och vispgrädde. Det blev mycket gott. så det var ett lyckligt slut på experimentet. Dekorationerna är gjorda i sockerpasta och modelleringspasta.


/Elin


söndag 5 juni 2011

Mazarintårta

Svärmor, svåger och två busiga barn kom och hälsade på oss igår och jag tyckte vi skulle ha något gott att fika med så jag bakade en mazarintårta! Världens enklaste men samtidigt bland det godaste som finns!
Receptet kommer från Leilas bok A piece of cake.



Mazarintårta

250 gram mjukt smör
500 gram mandelmassa
5 ägg
1 dl vetemjöl
Smör och mandelspån till formen

Sätt ugnen på 175 grader
Riv mandelmassan grovt och vispa krämigt tillsammans med smöret. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till det är fluffigt. Vänd ner mjölet med en slickepott. Smörj och bröa en form (ca. 28 cm)  med mandelspån och bred ut smeten jämnt. Grädda i mitten av ugnen ca. 30 minuter. Låt svalna.

Jag toppade tårtan med grädde blandat med grekisk yoghurt och massa frukt och bär. Här använde jag konserverade persikor, färska jordgubbar och hallon, amerikanska blåbär och kiwi.

Prova det här receptet, det är himmelskt!!

/Elin

Noelias doptårta

En härlig och somrig doptårta såg dagens ljus (eller mörker, hur ni vill) natten till lördag. Jag var inte i säng förrän vid halv tre, trots att jag hade förberett nästan allt innan. Blommorna hade fått torka, bebisen var klar att läggas på tårtan och bokstäverna var klara sånär som på att de skulle borstas med lite pärlemorskimmer. Ändå tog det många timmar att få den klar. Blommorna var mycket sköra och det var många som hamnade i sophinken, men de allra flesta fick pryda tårtan och de räckte precis.




Jag som inte är någon älskare av färgen lila tycker faktiskt att den här tårtan är helt rätt i färg. Jag tycker att det är kul att det inte är det traditionella rosa som det näst intill alltid är på doptårtor till flickor. Visst är det jättefint med rosa, och den här tårtan hade säkert varit superfin även i rosa toner, men det är skoj med något som sticker ut lite extra. Vad tycker du?

I helgen som kommer ska jag göra en doptårta till en liten pojke, det har jag inte gjort förut, så det blir extra roligt. Den ska vara i två våningar och det ska vara blått, blått, blått! Och prickigt!

/Elin

torsdag 2 juni 2011

Glutenfri tårtbotten

Det här receptet var både enkelt och gott, men om man som jag brukar dela tårtbottnen i fyra skivor får man baka två omgångar. Det går max att dela den i tre. Jag använde det här receptet till en rektangulär ugnsform stor som ett A4 papper ungefär (ca 2 liter), det var perfekt.

6 ägg
3 dl socker
1,5 dl maizena
1,5 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla formen (jag använde potatismjöl).
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i äggsmeten.
Grädda i nedre delen av ungnen ca. 30 minuter.

/Elin

Bilar och tvättsvampar

Har förberett för dagens tårtor hela veckan. I söndags gjorde jag skor och ögon och en massa andra detaljer till min nyfunna vän Svamp Bob fyrkant. Det är himla skoj att pröva på att göra nya designer som man inte gjort innan.
Mr Svamp var jättekul att göra för att det inte var så mycket småpill. Det är många detaljer, men inte så puttigt och pluttigt som det annars kan vara. Här var det en stor röd slips, stora ögon och rejäla skodon som skulle fixas till.
Svamp Bob är en figur som jag har haft svårt för. Vet inte varför, för jag har aldrig sett något program med honom, men jag gillade inte riktigt hans look. Men nu har jag ändrat mig och betraktar honom nu som en kär vän. Ville knappt lämna honom ifrån mig =).
Håller lite på bilderna på Bob, ni ska istället först få träffa en annan kille, nämligen Blixten McQueen!

Jag har ju gjort Blixten vid två tillfällen förut så det var ingen nyhet för mig. Trots det så är det alltid pilligt, för han är en mycket detaljrik figur. Förenklade honom lite den gången dock, för jag kände att tiden rann ifrån mig. Men han blev ändå den snyggaste av mina Blixtentårtor hitills tycker jag. Det blev en så härlig röd färg på bilen och så tycker jag att jag fick till 95-siffrorna extra bra den här gången.Och även ögonen blev mycket bättre. Framsteg alltså.

Håll i er för här kommer han farandes...





Glömde i vanlig ordning att göra vingen dagen innan. Den brukar alltid behöva torka till lite för att hållas upprätt, men idag fick det bli nödlösning. Använde sugrör som stötte i vingen och så fick jag lägga två "ormar" marsipan, en under vingen och i nedkant på ovansidan. Det blev helt okej va? Den fick blir lite mindre än de brukar vara också, för annars hade det bara blivit pannkaka av allt. Och det går ju inte när det ska vara tårta!

Och får jag lov att presentera... Mr Svamp Bob Fyrkant. Snyggaste svampen i stan!! Visst är han en riktig brudmagnet?




Glömde först att födelsedagsflickans namn skulle vara med på tårtan. Kom på det i sista sekunden och tyckte inte att det fanns något naturligt ställe att placera namnet på Bob. Så det fick bli ett litet hjärta med stansade bokstäver på och en stor 3:a som fick ligga på tårtunderlägget.
Jag gillar verkligen hans armar och de hysteriska tänderna =)

Båda de här tårtorna är glutenfria. Hittade på ett riktigt bra recept som jag tycker blev mycket gott. Tyvärr blev
det ganska smuligt, men det blir det väl alltid när det är glutenfritt, eller? Lägger upp receptet senare.

I blixtentårtan är det massa, massa choklad, både mörk, ljus och vit. Mörk i form av chokladkräm, ljus i form av mousse och vit i form av färskostkräm.
Svamp Bob har klassisk princessfyllning, dvs. vaniljkräm, vispgrädde och mosade bär. Vanligtvis ska det ju vara hallon, men här var det önskemål om jordgubbar, så så fick det bli. Mosade jordgubbar med lime. Lime och jordgubbar är faktiskt bästa kompisar, tro det eller ej!! 
Båda tårtorna är täckta med marsipan. Dekorationer i sugarpaste och marsipan.

Nu är det dags att förbereda inför helgens doptårta. Det är mycket nu =)

/Elin