måndag 28 mars 2011

Tårta, kort och gott

Idag var det idétorka vad gäller rubriksättning av blogginlägg. Men så är det ibland och man kan inte vara på topp jämt.
I helgen som gick blev det två tårtor, en Barbie som jag berättade om i förra inlägget och så min kusin märtas tårta till hennes 20-årskalas. Jag fick fria händer. Eftersom jag länge velat prova på att modellera en hund  tog jag chansen nu, för Märta har en riktig sötnöt till hund, så jag tyckte det skulle passa. Kifa är kolsvart och hur söt som helst. Jag utgick från Kifas färg och bestämde mig för att svart och vitt skulle vara huvudfärgerna och att göra en så enkel design som möjligt.

Jag improviserade lite med formen på tårtan den här gången, det blev en åtta-form. Det berodde till största delen på att jag hade två små bottnar att utgå från (jag köpte faktisk färdiga bottnar den här gången (ve och fasa!) för jag kände att tiden rann ifrån mig. Sånt händer, men jag ska se till att det inte upprepas =/.
Märta önskade att det skulle vara Daim- och hallonfyllning i tårtan och gjorde henne till viljes genom att göra Daimfluff med hackad daim i och till det hallonmousse. Jag bredde ett supertunt lager mörk chokladfrosting på bottnarna för att tårtan skulle bli lite mustigare och jag tycker själv att det tillförde mycket till tårtan (jo, den här tårtan fick jag faktiskt äta av själv. Kul!). Jag gjorde tårtlocket av vit sugarpaste och dekorerade med svart sådan, och gjorde Kifa-modelleringen i modelleringspasta.





Tog lite, lite rött som accentfärg och tycker själv att det behövdes. Bara svart och vitt hade blivit tråkigt tror jag , men det lilla röda satte lite piff =).

Grattis på 20-årsdagen kusin! (hon fyller på onsdag egentligen, men bäst att vara ute i god tid!)

/Elin

Åh, Du vackra Barbie...

Jag gjorde mitt livs tredje docktårta igår. Man brukar kalla en sådan skapelse för Barbie-tårta, men i det här fallet är det inte en korrekt beskrivning då det inte var en "riktig" Barbie som jag använt, utan en enkel kopia. Det bästa med kopian är att den inte har några ben, utan bara en spets som sitter på överkroppen. Den är alltså specialdesignad för just docktårtor.

Lilla Alice fyllde sex år och hennes mormor eller farmor (jag vet faktisk inte vilken det var) ville överraska med en riktigt flickig och härlig tårta. Färger som lila, rosa, mörkrosa och vitt var önskemål och lite glitter och en skvätt glamour. Jag använde alla färgerna på klänningen och även i håret. Ja, för till en sån här praktfull sak behöver man inte bara vara en duktig "hobbykonditor", man behöver ha en släng av frisör i sig också. Jag borstade och kammade och flätade och satte i sidenband och hela faderuttan och lyckades till sist få till en hygglig frisyr på mina fina docköverkropp. Bestämde mig för att låta hennes hår vara utsläppt, för det blev helt enkelt på bäst och lättast så. Och snyggt också, tycker jag.

Jag fyllde tårtan enligt önskemål med traditionell prinsessfyllning. Jag fick dock blanda i lite björbär i hallonen, för jag hade inte köpt tillräckligt mycket hallon. men det är tur att det finns resurser i min frys =)
Tårtan är täckt med en blandning av marsipan/sugarpaste (80/20) och dekorerade med marsipan, sugarpaste och prinsessan Lillifee-strössel.

Och här är hon.... tadaaaa...




Som jag sa är det här min tredje docktårta. Det är faktiskt i dagarna nästan precis ett år sedan jag började med tårtdekorering och man kan se en viss utveckling på mina alster. och man ser den utvecklingen allra tydligast just på docktårtorna. Kolla här...



1.

2.
3.

Håller du med mig?

Godnatt!

/Elin 

  

onsdag 23 mars 2011

Snabb som Blixten?

Snabb som Blixten McQueen kanske man ska säga...?
Nej, det man inte säga att jag varit, åtminstone inte med att lägga upp bilderna på den tårta jag gjorde till Filip och Wilma den 13 mars. Filip önskade sig en Blixten McQueentårta och jag lade ner min själ i att ordna en sådan till honom. Storasyster får vänta ett litet tag på sin tårta, men fick ha sitt namn med på tårtan i alla fall.

Se upp för här kommer han... självaste Blixten McQueeeeeeen!





Det här är min andra Blixtentårta. Det är, även om det är sjukt myckter smådetaljer på dom, väldigt kul att göra Blixtentårtor. Jag har blivit så mycket bättre på gasnka kort tid på att göra 3D-tårtor. Jag hoppas det blir fler sådana framöver =)

Just den här tårtan var fylld med min specialfyllning och tillika favoritfyllnig, nämligen vit chokladkräm (som jag även spacklade tårtan med), mosade hallon och mango/passionsfruktmousse. Tårtan är täckt och dekorerad med sugarpaste. 

Jag har inte hört om Filip gillade sin tårta, men jag hoppas i allafall att både han och syrran (och övriga gäster på kalaset) gjorde det.

Godkväll!

/Elin

Mammas vårtårta

Min mamma fyller år på fredag (på självaste Tranan-dagen alltså, glöm inte hänga upp strumporna alla =) och idag ville hon bjuda sina jobbarkompisar på smaskig och snygg tårta. Jag fick fria händer rakt över, vilket jag tycker är superkul! Jag gjorde blommor till förbannelse.. och resultatet blev såhär...





Tårtan var fylld med citronmousse, hallonmousse och vit chokladfärskostkräm på ljusa sockerkaksbottnar. Jag spacklade med citronsmörkräm och täckte tårtan med sugarpaste i två färger.
Blommorna är gjorda i modelleringspasta och sugarpaste.  
Jag blev supernöjd med tårtan och jag har fått höra att dom tyckte att den var både snygg och mycket god. Det är alltid lika roligt att höra!

/Elin

tisdag 8 mars 2011

En bortglömd en.

När jag lagt upp alla tårtorna häromdagen hade jag en känsla av att det var en för lite. Mycket riktigt var det så, men då kunde jag bara inte komma på vilken det var! Det blir tyvärr lätt så när det är många tårtor och de är fotade med olika kameror. Men här är den i alla fall. Daniels Barbapapatårta!




Jag råkade sätta halsband på två av barbaflikorna fast det bara är den ena som har det, men i övrigt är jag himla nöjd med den. Den här tårtan skulle vara laktosfri och vara fylld med mörk choklaskräm, mörk chokladmousse och mosade hallon på ljusa bottnar. Så blev det också och den är spacklad med mörk chokladkräm och täckt med sugarpaste. Barbafamiljen och kulorna runt om är gjord en blandning av sockerpasta(sp) och modelleringspasta (mp).. Bokstäverna gjorda av mp.

/Elin

söndag 6 mars 2011

Thelmas doptårta

Fick den stora äran att göra Rs lilla brorsdoters doptårta. Att en dopklädd bebis och namn och dopdatum skulle vara med var i princip det enda önskemålet från hennes mamma. Okej hon hade velat ha rosor också, men jag är inte bra på såna (åtminståne inte sockerrosor) och fick inte till några.. måste öva mer, så det fick bli andra blommor istället. Och så blev det en liten bebis med rosiga kinder.




Fyllningen var klassisk prinsessfyllning.Täckt med marsipan och dekorarad med marsipan och sugarpaste.

Om jag blev nöjd? Ja, faktiskt!

/Elin

Nervös? Ja!

Blev ite nervös inför ett tårtprojekt som jag lovade att fixa till en granne... två tårtor på en gång och dessutom en 3D-tårta! Det är lite trixigt och pilligt att få till en sådan och det är lite lurigt med proportionerna och sådär, så lite fanns en rejäl rädsla för att misslyckas! Lyckligtvis gjorde jag inte det!

Det som var önskemålet för de två skapelserna var dels en motorcross och dels en Blixten McQueen(i 3D alltså). Den sistnämda är jag väl informerad om vem det är för Rs fyraårige brorson är ett enormt fan av just Blixten. Han finns med på nästan allt!! Däremot är jag inte riktigt lika insatt i hur en motorcross ser ut. Jag tackar återigen det kära Google för all hjälp! Fick till två ganska snitsiga tårtor och jag hoppas att de även smakade gott! Fyllningen var samma som i Linnéas Hello Kitty.

Här kommer dom...










Blixten har en ganska krånglig logga på motorhuven och så även på vingen bak. Jag förenklade dessa genom att helt enkelt byta ut texterna till Max 2 år. Blev fint tycker jag och jag hoppas att även beställaren tyckte o det, för där tog jag ett helt eget beslut, eftersom vi inte diskuterat eventuell text över huvud taget. 

Men tårtor på G, häng med!!

/Elin



Hello Kitty vol. 5

Nu har det varit dåligt med bloggandet igen... mycket annat som händer nu. Köksbytet är inne i slutfasen och nu fattas i stort sett bara lampor i taket plus lite småpill med att sätta in hyllplan i skåpen. Nu har ju även revyn satt igång och det har varit en hel massa saker att styra med. Men nu blir det alltså ett litet inlägg...

För lite drygt en vecka sedan fyllde ytterligare ett litet Hello Kitty-fan år. De nhär gången var det en Linnéa som fyllde fyra år. Blev ombedd att baka en tårta till henne och naturligtvis var det Kitty som gällde. Min femte i ordningen. Den här gången prövade jag att göra hella kroppen på katten och inte bara ansiktet som jag gjort förut. Resultatet tycker jag blev ganska bra, så det konseptet tror jag får följa med även till nästa Hello Kitty (om det blir någon).

Linnéa tårta var fylld med vit chokladkräm, mosade hallon och mango/passionsfruktmousse. Spacklade den gjorde jag med vit chokladkräm. Täckte med sugarpaste och samtilga dekorationer är även de gjorda i sugarpaste.
Bokstäverna är utskurna på fri hand och sedan penslade med pärlemor för att få lite glans på dem






Både Linnéa och henne mamma var mycket nöjda med tårtan och det tycker jag verkligen är kul (och skönt)!

/Elin