söndag 31 oktober 2010

Ingen katt-astrof...

Igår var det dags för tårta igen! Eller rättare sagt, den avnjöts igår, men gjordes i fredags.
Svärmor fyllde år igår och det innebar kalas och kalas innebär TÅRTA! Jag tycker att det är roligt att göra tårtor som avspeglar den som tårtan är till och i det här fallet var det ganska självklart hur tårtan skulle se ut. Min svärmor är en väldigt färgstark person, ju klarare och starkare färger desto bättre. Men jag har fått för mig att det är varma färger, så som gult, orange och rött, som är allra bäst enligt henne (Gunvor, protestera om jag har fel), så de färgerna blev det.
Hon tycker mycket om katter också och har några stycken (!!) där hemma., så självklart blev det katter som fick förgylla tårtan. Modellerade ett par, men jag trodde att det skulle vara lättare än vad det var att få till dem. Tyckte först inte att de såg ut som katter, men fick min bekräftelse när 3,5-åringen som var med på kalaset (världens goaste unge för övrigt) utbrast - Ååååhh kissekatter! när han fick se tårtan. Om det sedan var för att mina figurer faktiskt såg ut som katter eller om han bara gissade på det bara för att han vet att farmor är kattoholic, är en annan historia. Ungen tyckte för övrigt att farmor inte skulle fått någon kattårta. Han tyckte att en Spidermantårta hade passat bättre!

Prövade att marmorera sockerpastan för att få lite rolig effekt och för att få med så många färger som möjligt på tårtan. Tycker själv att det blev ganska fint, vad tycker du?






Bilderna blev inte de allra bästa. Skyller på mästerfotografen R som tog bilderna =) Hade gärna haft någon mer närbild på katterna, för de är detaljer som inte syns på dem. Men, nu är det för sent, för hela tårtan strök med och så även katterna!

Prövade en ny fyllning den här gången. Chokladbottnar, mjölkchokladmousse och persika/apelsinmousse. Det blev jättegott. Sött och friskt på samma gång! Mums!

/Elin

söndag 24 oktober 2010

Prinsesscupcakes

För ett par helger sedan bakade jag en tårta till en beställning. Önskemålet var prinsesstårta och så blev det också. Jag har inte riktigt lärt mig ännu att beräkna hur mycket fyllniing det går åt till en tårta så det blir närta alltid över av endera fyllningen. Denna gången var det vailjkrämen som det blev över av. Och eftersom det bär mig emot att slänga något som man lagt ner en hel del tid på att laga till, så fick jag hitta på något att använda krämen till. det blev prinsesscupcakes. Små söta rosa skapelser med krämigt inre av vaniljkräm och hallon och en klick vispgrädde ovanpå. Täckte över grädden med knallrosa marsipan och dekorerade med en liten grön blomma för att matcha de gröna, prickiga muffinsformarna.
När allt var klart körde jag iväg med nästa alla sötnosarna till min mor, så hon kunde ta med dem till sitt jobb dagen efter. Blev en uppskattad överraskning!
Eftersom jag vet att några av hennes jobbarkompisar är allergiska mot mandel fick några bli täckta med sugarpaste istället. De godingarna fick bli gula så man kunde se skullnad på dem. Finurligt, eller  hur =)


Här är lite bilder på de små läckerbitarna


Tyvärr blev bilderna lite suddiga...



/ Elin

söndag 17 oktober 2010

Abstinens och minusgrader...

Igår bakade jag kladdkaka, för vi (mamma. pappa och storasyster) skulle till Farmor och hjälpa till att packa ner hennes tillhörigheter i kartonger (hon ska få renoverat). Man måste ju fika lite mitt i allt packande! Tyvärr hade jag inne den i ungnen lite för länge, för den var inte alls så kladdig som kladdkaka ska vara enligt min mening. För visso är allt med choklad jättegott, men en torr kladdkaka är ingen vidare kladdkaka. Men situationen räddades av den fantastiska hallon/apelsin-såsen som jag gjorde till. Och yoghurt-grädde är inte heller fel. Slutet gott, allting gott. Och Farmor blev packad =)

Nu är det en vecka sedan jag gjorde tårta senast. På sistone har jag gjort tårta nästan varje helg, så det känns lite konstigt att "slippa" den här helgen. Man kanske skulle ta och baka sig en egen liten tårta så inte abstinensen sätter in för hårt. Inte för att det är så kul att äta tårta totally alone, tårtor ska ju delas och ätas av många!! Får väl räfsa löv eller nåt istället för att baka =/

Räfsa löv, ja. Det gjorde R på vår bilplats igår. Innan fick man vada fram med löv upp till knäna. Fint blev det! Men sen i natt slog det till och blev ett gäng minusgrader och nu har resten av löven på trädet som han räfsade under, ramlat ner. Påatt igen!

Dags för frukost nu och efter det promenad med den stora, lilla hunden. Tre varv halsduk om halsen, vinterjacka och sen hatten på, så är man rustad för det! Hösten är härlig!

Glad söndag!

/Elin

lördag 9 oktober 2010

Hurra för morfar!

Idag gratulerar vi morfar Sven på födelsedagen. Hurra hurra!

Här är hans höstiga tårta...




/Elin

Hello Kitty-omröstning...

I torsdags ringde det en för mig okänd person och sa att han hade hört att jag gör fina tårtor. Han undrade om jag kunde fixa en Hello Kitty-tårta till hans dotter som fyllde fyra år. Självklart fixar jag det sa jag. Jättekul att det är folk jag inte känner som hört talas om mig. Blev verkligen glad!
Alltså var det bara att sätta igång och baka bottnar, koka vaniljkräm och vispa grädde. Fram med hallon ur frysen och färga marsipan. Prinsesstårta blev det alltså!

Min vision är att ingen tårta ska bli den andra lik, så det är en liten utmaning att hitta på nya utseenden på tårtor som annars kunnat bli ganska lika. Detta var nämligen min tredje Hello Kitty.


Så här fin blev den och jag hoppas att den lilla tjejen (som jag faktiskt inte ens vet namnet på) också blev nöjd med sin tårta.


Eftersom det är som sagt är min trejde Hello Kitty tänkte jag att det kunde vara kul att ha en liten omröstning.

Vilken av de tre tårtorna tycker du är finast?


1.

2.

3.

Om du har lust får du gärna motivera ditt val!


/Elin

Bilar och flaggor

Nu är det ett tag sen jag bloggade. Lite tråkigt, men, jag har inte haft några tårtprojekt att blogga om på ett tag. Senast jag gjorde en tårta var förra helgen. Då blev det en härlig biltårta till en ettårig pojke och hans pappa. Vanligvis brukar jag vara rätt snabb med att lägga upp bilder på nya alster, men så blev det inte denna gång. Det beror nog mest på tidsbrist, men även på att när jag har varit hemma och hat tid att blogga så har inte kameran varit hemma (kameran tillhör R och råkar hänga ihop med hans mobil)och där i fanns alla bilder. Så nu har vi rett ut det.

Till tårtan då. Som sagt, en liten pojke fyllde ett år och hans pappa fyllde 32 år och de skulle firas med tårta! Pojkens mamma (för övrigt en gammal kompis som jag inte sett på 100 år och som det var mycket trevligt att träffa igen) önskade en tårta med bilar på, för pojken gillar bilar. Mamman är svenska och pappan holländare, så jag tyckte det kunde vara kul att få med det på tårtan och eftersom pappan också fyllde år passade det ju extra bra. Blev alltså en svensk flagga och en holländsk flagga. Tack gode gud för Google, för jag trodde i min enfald att Hollands flagga bestod av helt andra färger än vad den i själva verket gjorde (Har tittat på fotboll någon enstaka gång, trots totalt ointresse, och Holland spelar ju i orange och svarta dräkter). Men nu vet jag för all framtid att Hollands flagga är röd vit och blå.


Mycket färg ska det vara till små pojkar tycker jag, så det blev en röd, en gul och en blå bil.
 Måste säga att jag faktiskt är hilma nöjd med den här tårtan, har ju trots allt inte modellerat så mycket ännu. Men det är fantastiskt roligt!



Det kommer fler tårtor strax... häng med!

/Elin