söndag 29 augusti 2010

Två på en gång

I torsdags var det dags för tårtor igen. Två stycken närmare bestämt. En svartvit tårta och en Barbapapa-tårta.
Det höll på att inte bli någrat tårtor alls, för jag fick migrän och blev tvungen att gå hem från jobbet. Mådde verkligen pyton. Men har man lovat att göra tårtorså har man, så det vara bara att ge sig på det ändå. Fast jag knaprade i mig några anti migrän-piller och sov ett par tillar först måste jag erkänna. Det lättade lite efter min tupplur, så det var bara att köra igång. Hade förberett det mesta innan, så det var bara ihopläggning och dekoreringen kvar.

Så här fina blev dom!






Ha det gott!

/Elin

onsdag 25 augusti 2010

Dags för tårtor igen...

Har förberett hela veckan inför de två tårtorna som ska leveras på fredag. I söndags började jag med den ena tårtans dekoration. Har färgat  sugarpaste i åtta olika färger. Det är rätt mycket pyssel. Inte nog med det så har jag knåpat ihop nio olika figurer och många detaljer sitter nu på plats. Hoppas både beställaren och födelsedagsbarnet blir nöjda med dem. Jag själv är nöjd och det känns skönt. Och dessutom har både mor och syster godkänt dem.

Idag har jag bakat tre tårtbottnar och gjort massa mousse och chokladkräm. Började med att göra mango och passionsfruktsmousse, fortsatte med fläder och avslutade med björnbär. Mycket vispa och värma och blanda och vispa igen och tillsist vända ihop. Mycket jobb och mycket smaskigt blev det.
Ikväll har jag gjort min berömda vita chokladkräm. Tack gode gud för att det finns ljudböcker att lyssna på medan man vispar, för det känns som om man måste vispa i 100 år. Men man får i allafall lön för mödan när man får provsmaka sen, för den är himmelskt god!

På lördag ska jag och R till Norrköping och gå på bröllop! Det ska bli så kul! Har köpt en fin klänning att ha på mig och jag känner mig faktiskt himla fin i den. Har även köpt ett par skor att ha till. Ibland ska man ha lite tur, hittade ett par som var i nästan exakt samma färgnyans som blommorna på klänningen. Det var bara det att det var klack på dem. Och jag då, fröken plattfot, har lite problem att gå i såna. Så idag har jag övat och övat och övat. Om jag säger såhär.. det är tur att jag inte känner så många på bröllopet, för jag ser nog rätt roligt ut när jag klafsar fram. Håller tummarna för att det inte är parkettgolv i festlokalen, det är mycket svårt att gå stiligt och värdigt på ett sådant. Hoppas på plastmatta =)

Bjuder på ett par "gamla" tårtbilder i väntan på de kommande...

Det här är min SAAB-galne sambos födelsedagstårta som jag överraskade honom med. han blev mycket glad =)

Bjöd mina kära jobbarkompisar på tårta. De blev också glada!


Det här är min tredje täckta tårta. Gjorde den till alla glada deltagare på Lillans stickcafé. Även där blev det glada miner.


Nej, nu är det dags att besöka drömmarnas land. Det blir mycket styr med tårtor imorgon!



/Elin

söndag 22 augusti 2010

Kräftskiva

Igår var jag på en mycket trevlig kräftskiva som min kära syster ordnat. Det var knytis och jag blev (kanske inte helt oväntat) ansvarig för efterrätten. Eftersom tiden var knapp och för att jag redan gjort två tårtor den här veckan blev det inte tårta den här gången. Satsade på en panacotta istället. Eftersom jag glömde kameran hemma så blev det ingen bild tagen på de små läckerheterna, men jag kan lova att dom var både snygga och goda!
Det var vit chokladpanacotta med vanilj och citron. Gjorde en passionsfrukt/citrongelé och hällde över och tillsist dekorerade jag med hallon och riven vit choklad. Mums!

Här är receptet:

Elins vita chokladpannacotta                       12 port.

1 liter vispgrädde
5 dl mjölk
4 tsk vaniljsocker
450 gr vit choklad
1 citron
9 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter. Sjud grädde, mjölk och vaniljsocker i en vid kastrull. Rör hela tiden. Finhacka chokladen och rör ner den i smeten. Pressa saften ur citronen och tillsätt lite i taget under omrörning. Smaka av efter att du hällt i hälften ungefär. Tillsätt mer efter smak. Citronsmaken blir lite kraftigare när panacottan svalnat.
Pressa ur allt vatten ur gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen. Rör om väl så det blandas ordentligt. Kyl smeten ca 1 timme i kylskåp. Rör om några gånger under tiden.
Häll upp smeten i tolv portionsglas och ställ kallt att stelna i ca två timmar. Gör under tiden passionsfruktgelén.

Passionsfruktsgelé

8 passionsfrukter
½-1 dl vatten
½ citron
1 dl strösocker
2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter. Gröp ur passionsfrukterna och lägg innehållet i en kastrull. Tillsätt ½ dl vatten. Koka upp och tag av från värmen. Sila bort kärnorna. Pressa saften ur citronen och tillsätt den i passionsfruktsaften. Häll i sockret. Mät upp vätskan. Det ska vara ca 3 dl. Tillsätt lite mer vatten om det är för lite vätska.
Pressa ur allt vatten ur gelatinbladen och rör ner dem i fruktblandningen.
Låt gelén svalna i rumstemperatur innan den fördelas jämnt över de stelnade pannacottorna.

Låt pannacottorna stelna i kyl i ytterligare 4-5 timmar.

Dekorera med ca 200 gram hallon och riven vit choklad.


Panacottan blev en succé på vår kräftskiva, så den är väl värd att pröva!

Lycka till!

/Elin

lördag 21 augusti 2010

En HÄST!

När jag får en förfrågan om jag kan göra en tårta åt någon blir jag alldeles lycklig i hela kroppen!

Men när man vispar och blandar och gräddar och delar och smetar ut tills man vänt upp och ner på hela köket, då börjar man fundera på varför man gör det över huvud taget. Men sen, när allt det kladdiga och kletiga försvunnit och man får börja med dekorationen då önskar jag att jag skulle få göra tårtor jämt!

Den senaste tårtan fick jag fria händer på, både med fyllningen och dekorationen. Visste bara att tjejen som skulle få den gillar hästar. Och en häst blev det!

Fyllde tårtan med hallonmousse (som blev delikat om jag får säga det själv), rårörda blåbär med citron och vanilj och vit chokladmousse i översta lagret. Och tillsist spacklade jag den med vaniljsmörkräm. Täckte och dekorerade den med sugarpaste.




Hästen är gjord i sockerpasta med chokladsmak. Färgade den med kakao.


Har två beställningar till nästa vecka också. Så det är mycket att se fram emot! Håll utkik efter bilder =) 

Ha det gott!

/Elin





onsdag 18 augusti 2010

Fler tårtor...

Bjuder på några fler av mina skapelser. Enjoy!



Min första docktårta. Är inte supernöjd med denna, men man måste ju börja någonstans.

Mer nöjd med denna...


Min första Spiderman. Med hemgjord sockerpasta. Det svarta är Kick-kola som jag smält och blanda med grädde och maizena.



Spiderman 2. Spindeln är gjord i sockerpasta och spindelnätet i kristyr.


/Elin

tisdag 17 augusti 2010

Spargristårta

ag hade dagen planerad in i minsta detalj. allt för att hinna med allt innan det var dags att lämna ut dagens tårta. Men, det verkade inte som om någonting ville gå som jag planerat, för dagen började med att jag försov mig. Missade två timmar av dagens schema... men det löste sig till slut.
Jag hade även planerat tårtan in i mista detalj. Det gick också åt skogen. Det skulle varit fina guldpengar på tårtan, ni vet såna där snygga chokladpengar som man kan köpa i godisaffärer. Åkte till godisaffären för att köpa såna. Slut. Åkte till Spelcaféet. Aldrig haft såna. Måste skynda vidare. Megaregnskur, inget paraply. Blöt. Mot Statoil. Inga pengar där heller. Körde hem och gjorde egna pengar. I silver. Blev jättefint.

Nu lite bråttom...

Började naturligvis med att såga itu tårtbottnarna och fortsatte med att lägga ihop tårtan...



I understa lagret fick det bli fläderblomsmousse. I översta blev det jordgubbs & hallonmousse med lime. Spacklade tårtan med citronsmörkräm. Stiligt va?


Dags att färga sockerpasta. Sockerpasta är ungefär som playdolera i konsistensen. Det gäller att knåda ordentligt så det blir jämnt färgat.
Efter att ha kavlat ut sockerpastan hyfsat tunt och ganska stort gäller det att få på den på tårtan utan att det spricker. Och sen se till att tårtan blir slät och fin. Det var inte det lättaste idag, eftersom det var så varmt. Sockerpastan klibbar och blir nästan lite blöt på ytan när det är varmt. Men, men vilja, lite våld och MYCKET florsocker gick det vägen.

Och här är resultatet!


Som ni ser på den ena grisen blev det lite "svettigt". 


Gräset är spritsat i kristyr, med en så kallad grästyll.
Spritsade gräs runt om tårtan. Och plottrade till det hela med några små röda blommor.
Jag är på det hela taget ganska nöjd med min skapelse =) Och det verkade Emma, som hämtade tårtan, också vara. Och jag hoppas att de som åt den uppskattade den de med.


Kameran har förresten bestämt att det är två dagar framåt i tiden... undrar hur man ändrar på det =/

Nu dags för välförtjänt sömn!

/Elin

måndag 16 augusti 2010

Dags för tårtbak!

Ska alldeles stax sätta igång och förbereda morgondagens tårta. Det blir en tårta med ljusa bottnar, fläderblomsmousse och jordgubbsmousse. Eventuellt blir det några hallon i också. Det får vi se. Sen ska den spacklas med citronsmörkräm. Och tillsist täckt med sugarpaste.
Det kommer bilder senare.

/Elin

söndag 15 augusti 2010

Käpprätt åt skogen =/

Tänkte vara ute i lite god tid för en gång skull och baka tårtbottnarna till kommande beställning idag. Tänkte att det kan vara bra att ha dom färdiga, så är det bara att sätta igång med det roliga sen. Jag erkänner att man kan ha roligare än att baka tårtbottnar! Men det måste göras, för halvfabrikat ligger liksom inte för mig. Ska det vara, så ska det vara rediga grejer!
Men, ibland går saker och ting inte som man tänkt sig. Man gör enligt konstens alla regler och så går det åt fanders i alla fall. Jag följde det väl beprövade receptet (tro mig, jag har prövat mååånga för att komma fram till vilket som är det bästa) till punkt och pricka. Vispade ägg och socker pösigt, blandade i hett vatten, blanda mjöl med bakpulver och vände ner det försiktigt i smeten. Och mängderna var dem samma som jag alltid tar. Jag satte in min form i ugnen, på exat rätt temperatur och på samma fals som jag alltid gör. Och ställde äggklockan på 45 minuter, samma som alltid. Och när den ringde skuttade jag glatt in i köket, på med grillvantarna och öppnade luckan. Och nästan skrek av fasa! Ett stort hotfullt moln med stinkande ånga kastade sig över mig och sedan...KLADD! ÖVERALLT! utom möjligtvis i formen. Det hade bubblat över och fördärvat min ugn. Och kakan ska vi inte tala om. Fulare elände får man leta efter!
Men, skam den som ger sig. Nya tag imorgon efter jobbet och då jäklar ska det bli bra!

Det kräver blod svett och tårar för att en tårta ska bli perfekt, men det är der värt. Tårta gör mig lycklig!

Godnatt!

/Elin

Visitkort & tårtor

Idag har jag tagit fram ett visitkort som jag tänkte börja skicka med mina tårtor. Allt för marknadsföringen =)
Jag ritade en tårta (en våningsvariant förstås) i paint och sen knåpade jag ihop det i word.. tycker faktiskt inte det blev så tokigt, men får väl finslipa det lite vid ett senare tillfälle.















Så här fint blev det.. vad sägs? Och sen står mitt namn, adress och telefonnumer över det svarta strecket.


Här nedan kommer några bilder på tårtor jag fått beställning på tidigare. Håll till godo!
Min allara första täckta tårta. Med hemgjord sockerpasta.


Min andra Hello-Kitty.


Fick förtroendet att göra min kära kusins studenttårta. Hon gick naturbruksprogrammet och blev bonde, så vad passade bättre än en ko-tårta? Dom har studentmössos till och med =)
Detta är min första och hittils enda våningstårta. Hoppas på att få göra fler framöver!


Fler bilder på mina andra alster kommer senare.

/Elin

lördag 14 augusti 2010

Vi börjar med glass

För några dagar sen var jag i Kalmar med min mor och far och Rikard. Mamma och pappa köpte sig en ny bil. En silverfärgad SAAB. Mycket stilig. För att fira denna, alla mest enligt Rikard, fantastiska händelse var vi ute och åt god mat på kinarestaurang och sedan gick vi lite på stan (inte för att fira, utan för att han var tvungen. Rikard alltså).
Sen innan vi skulle bege oss hemåt blev vi sugna på glass. Det är ju sommar, så glass blev det! Hemlagad glass från glasstället på Baronen. Jag valde citronglass och den var himmelskt god!
Vad gör jag då? Jo, eftersom det blir alldeles ofantligt dyrt (och långsamt) att behöva ta sig till Kalmar och sedan punga ut med 27 spänn för två kulor glass varje gång man blir hysteriskt sugen på citronglass så bestämde jag mig för att experimentera fram ett eget recept. Blev kanske inte exakt detsamma som baronen-citronen (hihi, ett litet rim fick vi med där också =) men väldans god ändå. Det är ju lite trixigt och bökigt med allt vispande och separerande av ägg och sådär... men det är väl värt göra. Citronglass är gott! Och rätt lyxigt att veta att man gjort den alldeles själv. Här kommer receptet;

Elins citronglass
(smeten fyller en medelstor gratängform) blir väl ca 5-6 portioner

5 äggulor
5 äggvitor
2 dl + 1 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 ½ dl citronsaft (färskpressad eller från flaska)
3 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt

Vispa äggulorna tillsammans med 2 dl strösocker och vaniljsockret tills det blir riktigt tjockt och fluffigt. Vispa äggvitorna med 1 dl strösocker till ett hårt skum.
Vispa grädden lätt, den får inte vara för hård. Vänd ner yoghurten i grädden.
Blanda ner citronsaften i äggulesmeten och vänd sedan ihop den med grädden. Vänd till sist försiktigt ner äggvitorna i smeten och häll upp smeten i en vid form. Täck formen med plastfolie. Frys glassen i minst fyra timmar. Den kan gärna vara lite ”gojsig” i konsistensen.

NJUT!!!

/Elin

NYBÖRJARE...

Okej, då har man plötsligt blivit bloggerska. Hmmm... ett infall jag fick efter att ha blivit överröst med beröm för mina tårtor. Tänkte att det väl kan vara kul att dela med sig av vad som händer i mitt tårt-kök.

Har just fått in en beställinng på en tårta där jag i stort sett får fria händer. Såna uppdrag är dom allra roligaste, när man får fundera ut fina dekorationer och sen tillslut förvekliga idérna på en härlig tårta. Och förhoppningsvis blir den inte bara snygg, utan fantastiskt god också.

Ska försöka få med lite bilder också, men först måse jag klura ut hur de här fungerar!

Så håll till godo.

/Elin